Evren, 3.045 kişilik nüfusuyla, 218 km2 yüzölçümüne sahip olan Ankara’nın bir ilçesidir. Rakımı 900 metre olan bu ilçe, şehir merkezine 178 km uzaklıkta yer alır.

Anadolu Beylikleri yaşamışlardır. Ancak ilçenin Osmanlı İmparatorluğu'na katılması Fatih Sultan Mehmed zamanına, 1467 yılına dayanır. Osmanlı dönemine dek Çıkınağıl olarak anılan ilçe, bu ismi "dağınık ev ve ağılların koruma altına alınıp toplanması" anlamında kullanılan "çokumağıl" teriminden almıştır.

Tarihte Osmanlı İzlerini Bulmak Mümkün

Evren'in tarihi derinliğine Osmanlı arşivlerinde de izler bulmak mümkündür. Özellikle Şerefli aşiretine mensup olan halkın bu bölgede yaşadığı belirtilir. Ancak ilçenin asıl yerleşim alanı, şimdilerde Hirfanlı Barajı'nın suları altında kaybolmuştur. 1957'de yeni bir yerleşim alanına kavuşan Evren, 1983 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in soyadına ithafen adını "Evren" olarak değiştirmiştir. Bu tarihi değişikliğin ardından, 1990'da ilçe statüsüne yükseltilmiştir.

Tarihi Dokusu ve Hikâyesi İnsanları Bu ilçeye çekmektedir

Evren'in tarihi zenginliği, sadece kitaplarda kalmamış, aynı zamanda ilçe sınırları içerisinde de yaşatılmıştır. Özellikle Evren-Sarıyahşi yolunda, ilçenin 2 km dışında bulunan tarihi bir höyük bulunur. Bu höyük, ilk bin yıl öncesine ait seramik kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Yine Çatalpınar köyü yakınlarındaki Sığırcık Kalesi, Geç Bizans ve Osmanlı dönemlerinden günümüze ulaşan bir yapıdır.

Doğal güzellikler açısından Kızılırmak ve Hirfanlı Baraj gölü, ilçenin turizm potansiyelinin merkezindedir. Bu alanda bulunan konaklama ve piknik alanları, yerli turistleri bölgeye çekmektedir. Aynı zamanda gölün çevresindeki plaj benzeri alanlar, su sporları ve dinlenme için idealdir.

Muhabir: Haber Merkezi