Türkiye’de organ naklinin öncüsü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve deneyimli ekibi, tıp dünyasında yankı uyandıran bir başarıya daha imza attı. Kastamonu’da geçirdiği trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen hayırsever bir vatandaşın bağışladığı organlar, Ankara’da bekleyen 4 hasta için yeni bir yaşamın kapılarını araladı. 12 saat süren yoğun mesai boyunca karaciğer, kalp ve iki böbrek nakli başarıyla tamamlandı.
Operasyonun gerçekleştiği günün, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın 15 Mart 1990’da çocuklarda ilk canlıdan segmental karaciğer naklini gerçekleştirdiği tarihi döneme denk gelmesi, hastane koridorlarında duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Haberal, bir yandan bu tarihi başarının gururunu yaşarken diğer yandan ekibiyle birlikte Kastamonu’dan gelecek bağış haberiyle teyakkuza geçti.
Zamana Karşı 12 Saatlik Amansız Yarış
Kastamonu’daki donörden alınan organların Ankara’ya ulaştırılmasıyla başlayan süreçte tam bir koordinasyon örneği sergilendi:
· Karaciğer Nakli: 70 yaşındaki Nazmiye Adal, 3,5 saatlik kritik bekleyişin ardından kadavradan nakledilen karaciğerle sağlığına kavuştu.
· Kalp Nakli: Prof. Dr. Atilla Sezgin ve ekibi, aynı dakikalarda 55 yaşındaki İsmail Karaca’ya başarılı bir kalp nakli gerçekleştirdi.
· Böbrek Nakilleri: Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın üç ameliyat odası arasında mekik dokuduğu süreçte; 52 yaşındaki Mustafa Özlü ve 58 yaşındaki Birsen Koçaş, bağışlanan böbreklerle diyalizden kurtularak yeni hayatlarına "merhaba" dedi.
"Canlıdan Nakilde Lideriz Ama Ölüden Bağış Yetersiz"
Operasyonların ardından yoğun bakımdaki hastalarını ziyaret eden Prof. Dr. Mehmet Haberal, Türkiye’nin canlıdan organ naklinde dünya lideri olduğunu ancak kadavradan (ölüden) bağış miktarının hala istenilen seviyede olmadığını vurguladı. Haberal, duyarlı vatandaşlara çağrıda bulunarak, binlerce hastanın zamanla yarıştığını ve tek çarelerinin organ bağışı olduğunu hatırlattı.




