Hipertansiyonun, dünya genelinde ve Türkiye’de yaygın görülen kronik bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Dr. Kozan, hastalığın kontrol altına alınabilmesi için erken teşhis ve düzenli takibin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Hipertansiyonun, kalbin kanı vücuda pompalarken damar duvarında oluşturduğu basıncın normalin üzerine çıkmasıyla oluştuğunu belirten Dr. Kozan, “Büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzeri, küçük tansiyonun ise 90 mmHg ve üzerinde olması yüksek tansiyon anlamına gelir” dedi.

"Hayati Organlarda Kalıcı Hasar Bırakabilir"

Hipertansiyonun kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa yol açabileceğine işaret eden Dr. Kozan, “Bu hastalık, kalp, beyin ve böbrek gibi hayati organlarda ciddi hasarlara neden olabilir, hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir” şeklinde konuştu.

Şehir Hastanesi Mustafa Kozan (1)

Yozgat Şehir Hastanesi Kadrosunu Güçlendiriyor: Yeni Uzman Göreve Başladı!
Yozgat Şehir Hastanesi Kadrosunu Güçlendiriyor: Yeni Uzman Göreve Başladı!
İçeriği Görüntüle

Genetik Faktörlere Dikkat Çekti

Hipertansiyonun kesin bir nedeni bulunmamakla birlikte genetik faktörlerin önemli rol oynadığını dile getiren Dr. Kozan, ailesinde hipertansiyon öyküsü bulunan bireylerin düzenli tansiyon ölçümü yaptırmalarının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kilo Kontrolü ve Egzersiz Vurgusu

Tansiyon hastalarının yaşam tarzı değişikliklerine dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Dr. Kozan, düzenli egzersiz yapılması ve kilo kontrolünün sağlanmasının hipertansiyonun yönetiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Muhabir: Haber Merkezi