Türkiye, son yıllarda artan başıboş köpek popülasyonu ve bu durumun yarattığı kuduz vakaları ile uluslararası sahnede dikkat çekmeye başladı. 13 ülke, vatandaşlarına Türkiye seyahatleri öncesinde köpek saldırıları ve kuduz riski konusunda uyarılarda bulunurken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye'yi "kuduz riski yüksek" olarak değerlendiriyor.

Almanya, Norveç, Avustralya, Hollanda, İrlanda, Fransa, Finlandiya, Japonya, Çek Cumhuriyeti ve Kanada, vatandaşlarına Türkiye ziyaretleri öncesinde "kuduz" ve "başıboş sokak köpekleri" konusunda uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar, bu sayının gelecek yıllarda daha da artabileceğini ifade ediyor.

WHO Türkiye’yi “Kuduz Riski Yüksek” Olarak Nitelendirdi

Kuduz Riski WHO, Türkiye'yi "kuduz riski yüksek" bir ülke olarak nitelendiriyor. Ulusal ve uluslararası veriler, Türkiye'deki kuduz temaslı vaka sayısının 2000 yılında 80 bin iken, 2019 yılında 309 bine ulaştığını gösteriyor. Bu durum, kuduz riskinin hem rakamsal hem de nüfusa oransal olarak yaklaşık 3 kat arttığına işaret ediyor.

Ölümcül Vakalar Son iki ayda Türkiye'de iki ayrı kuduzdan ölüm vakası yaşandı. Şanlıurfa ve Telabyad bölgelerinde gerçekleşen bu trajik olaylar, kuduz ve başıboş köpek sorununun sadece yerel değil, aynı zamanda uluslararası bir mesele haline geldiğini de gözler önüne seriyor.

toplum kuruluşları, konuya dikkat çekmeye ve devlet yetkililerinin bu sorun karşısında etkin önlemler almasını sağlamaya çalışıyorlar. Uzmanlar, etkili kısırlaştırma programları, toplum bilinçlendirme kampanyaları ve yasal düzenlemelerin, başıboş köpek nüfusunu kontrol altına almak ve kuduz vakalarını azaltmak için kritik önem taşıdığına vurgu yapıyorlar.

Türkiye'nin karşı karşıya olduğu bu ciddi ve karmaşık sorun, yerel ve uluslararası çapta etkili stratejiler ve iş birliği ile ele alınmalıdır. Başıboş köpeklerin kontrol altına alınması, vatandaşların ve turistlerin sağlığını korumak için atılacak adımların sadece bir başlangıcı olabilirken, sürecin insanlık, hayvan hakları ve toplum sağlığı doğrultusunda dengeli bir yaklaşımla yönetilmesi gerekiyor.

 

Muhabir: Haber Merkezi