Saygı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinan Tezer, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu ve meme kanserine karşı farkındalık yaratmanın yaşamsal önemini vurguladı. Dr. Tezer, "Erken teşhis hayat kurtarır. Sadece bir slogan değildir, gerçekten hayat kurtarır" dedi.
Meme kanserinin kadınlar arasında yaygın görülen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Tezer, "Fakat erken teşhis edildiğinde tedavi şansı yüksek bir hastalıktır. Meme kanseri, meme dokusundaki normal hücrelerin bozulmaya uğrayarak kanser hücrelerinin oluşması ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşmaktadır. Meme kanseri hakkında bilinçli olmak, önlem alma açısından oldukça önemlidir" şeklinde konuştu.
Hastalığın başlıca belirtilerini paylaşan Dr. Tezer, "Memede ele gelen şişlikler, memede gözle görülür değişiklikler, meme bölgesinde renk değişikliği, meme ucundan akıntı alınması ve koltuk altında fark edilen şişlikler meme kanserinin belirtileri arasında yer alır. Erken teşhis, tedavi başarısını artırır. Periyodik meme muayenesi, mamografi, ultrasonografi gibi yöntemlerle meme kanseri erken teşhis edilir. Özellikle 40 yaşından sonra meme kanseri riski arttığı için bu yaş aralığında düzenli kontrollerin ve tarama programlarının yapılması önemlidir" ifadelerini kullandı.
Meme kanserinin görülme sıklığının arttığını vurgulayan Dr. Tezer, "Bu, önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu gösteriyor. Sağlıklı yaşam tarzlarını benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve düzenli sağlık kontrolleri yapmak gibi önlemler meme kanseri gibi hastalıkların önlenmesinde ve erken teşhisinde büyük bir rol oynar. Erken teşhis, hastalığın ileri evrelere ilerlemeden önce tespit edilmesine yardımcı olur ve tedavi sürecinin daha etkili olmasına katkı sağlar. Memeleriyle ilgili herhangi bir şikayeti olmasa bile, her kadının 20-40 yaş arasında 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise yılda bir kez klinik meme muayenesi için bir genel cerraha muayene olması önemlidir" dedi.