Yozgatlı Mali Müşavir Mücahit Altunok, asgari ücretin belirlenmesi sürecine dair önemli görüşlerini paylaştı. Altunok, asgari ücret artışının işverenler üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Özellikle, asgari ücretin tüm işverenler adına belirlenmesinin ve bu oranın artmasıyla birlikte Sosyal Güvenlik Primlerinin de yükselmesinin, işverenlerin işçilik maliyetlerinde artışa yol açtığını belirtti. Altunok, bu durumun fiyat artışları yoluyla enflasyonu tekrar tetiklediğini dile getirdi.

Fiyat Artıyor Alım Gücü Düşüyor

Altunok, yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından çalışanların cebine geçişinin en erken 1 Şubat 2024 tarihinde olacağını belirterek,

“Açıklanacak olan asgari ücretin çalışanın cebine girmesi en erken 1 Şubat 2024 tarihinde olacağı için, öngörülen alım gücü artışı, maalesef fiyat artışları nedeniyle gerçekleşmemektedir” dedi.

Bu gecikme sebebiyle, öngörülen alım gücü artışının fiyat artışları nedeniyle gerçekleşmeyeceğini dile getiren Altunok, ayrıca, geçmiş dönemlerde asgari ücret artışlarının fiyatlar üzerindeki etkisinin açıkça görüldüğünü hatırlattı.

Çözüm Önerileri

Çözüm olarak, çalışan kesimin enflasyona ezdirilmemesi ve alım gücünün korunması adına, asgari ücret artışından kaynaklanan SGK prim artışının bir kereye mahsus olmak üzere bir fondan karşılanmasını öneren Altunok,

“Çalışan kesimin enflasyona ezdirilmemesi, alım gücünün düşmemesi için; Asgari ücret artışından kaynaklanan SGK prim artışı 1 kereye mahsus fondan karşılanmalı ve işveren üzerindeki yükü hafifletilerek amaçlanan alım gücü artırılmalı, enflasyona etkisi azaltılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Haber Merkezi