Yozgatlı maden işçilerinin derdini TBMM’den haykırdı
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde aylardır maaşlarını alamadıklarını öne süren maden işçilerinin yaşadığı mağduriyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Türkoğlu, yaklaşık 140 işçinin dört aydır ücret alamadığını iddia ederek ilgili bakanlıklara yazılı soru önergesi sunduklarını açıkladı.
Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde faaliyet gösteren bir maden işletmesinde çalışan işçilerin maaş ve tazminat alacaklarına ilişkin iddialar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine taşındı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Meclis'te yaptığı açıklamada, aylardır maaşlarını alamadıklarını öne süren işçilerin yaşadığı mağduriyetin araştırılması gerektiğini belirtti.
Türkoğlu, emekçilerin haklarının korunmasının yalnızca siyasi değil, aynı zamanda vicdani bir sorumluluk olduğunu ifade ederek, işçilerin hak ettikleri ücretlerin en kısa sürede ödenmesini temenni etti.
"Yaklaşık 140 İşçi Dört Aydır Maaş Alamıyor" İddiası
TBMM'de yaptığı konuşmada Akdağmadeni'ndeki maden işletmesine ilişkin iddiaları dile getiren Türkoğlu, işletmede çalışan yaklaşık 140 işçinin dört aydır maaş alamadığını öne sürdü.
Bu nedenle işçilerin üretimi durdurarak tepkilerini ortaya koyduğunu belirten Türkoğlu, yaşanan sürecin yalnızca ücret ödemeleriyle sınırlı olmadığını savundu.
Milletvekili Türkoğlu, ayrıca işletmede 2008 yılından bu yana işten ayrılan bazı çalışanların kıdem tazminatları ve çeşitli alacaklarının da uzun süredir ödenmediği yönünde iddialar bulunduğunu ifade etti.
"Mahkeme Kararları Uygulanmıyor" İddiası
Selçuk Türkoğlu, işçilerin açtıkları davaları kazanmalarına rağmen kararların itiraz süreçleri nedeniyle uzadığını ve alacakların tahsil edilemediğini öne sürdü.
İşçilerin ekonomik açıdan büyük sıkıntılar yaşadığını dile getiren Türkoğlu, "İşçi evine ekmek götüremiyor. İşçiye verilen cevap ise 'İşinize gelmiyorsa çalışmayın' oluyor." ifadelerini kullandı.
Bakanlıklara Yazılı Soru Önergeleri Verildi
Yaşanan iddiaların araştırılması amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yazılı soru önergeleri sunduklarını açıklayan Türkoğlu, şu soruların yanıtlanmasını istedi: Son 10 yılda söz konusu işletmede kaç kez denetim yapıldı? Ücretlerin ödenmediğine ilişkin bakanlıklara kaç başvuru ulaştı? Dört aydır maaş alamadığı iddia edilen işçilerle ilgili herhangi bir inceleme başlatıldı mı? Kıdem tazminatı ve diğer işçi alacaklarına ilişkin bakanlıkların attığı somut adımlar neler oldu? Türkoğlu, kamu kurumlarının denetim süreçlerinin de kamuoyu tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini savundu.
İşveren Firmaya Çağrıda Bulundu
Konuşmasının sonunda işletmeyi işleten Yıldızlar Holding yönetimine de çağrıda bulunan Türkoğlu, işçilerin ücret ve tazminat alacaklarının gecikmeden ödenmesi gerektiğini ifade etti.
Türkoğlu, "Madencimizin alın teri kutsaldır, emeği asla karşılıksız bırakılamaz. Emekçinin hakkını savunmak sadece siyasi bir mesele değil, aynı zamanda vicdan ve insanlık görevidir. İşçilerin ücretlerini, tazminatlarını ve tüm yasal haklarını bir an önce eksiksiz şekilde ödeyin." dedi.
Akdağmadeni'ndeki maden işletmesine ilişkin dile getirilen iddialarla ilgili şirket tarafından şu ana kadar kamuoyuna yapılmış resmi bir açıklama bulunmazken, sürecin ilgili kurumların değerlendirmeleri doğrultusunda takip edilmesi bekleniyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.