Doç. Dr. Mehmet Kutlu kimdir?
Doç. Dr. Mehmet Kutlu, 2000-2009 yılları arasında Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde tam burslu olarak tamamladı. 2011-2017 yılları arasında Pamukkale ve Ege Üniversitelerinde araştırma görevlisi olarak görev yaptı. Denizli yakınlarındaki Selçuklu kervansarayları üzerine yaptığı Yüksek Lisans tez çalışmasıyla bilim uzmanlığı ve Anadolu Selçuklu Dönemi Darüşşifalarının mimari özellikleri üzerine tez çalışmasıyla da Anadolu Selçuklu Sanatı ve Mimarisi alanında Doktora derecesini elde etmiştir. Pamukkale Üniversitesinde Dr. Öğretim Üyesi ve Doçent unvanlarıyla çalıştığı 2018 -2023 yılları arasında, özellikle Anadolu Selçuklu Sanatı ve Mimarisi ile İslam Öncesi Türk Sanatı üzerine lisans ve lisansüstü düzeyinde dersler vermiştir. Doç. Dr. Mehmet Kutlu, 2023 yılından itibaren Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığını yürütmekte ve lisans eğitimi düzeyinde alanıyla ilgili dersler vermektedir. Ayrıca 2019 yılından itibaren yaz aylarında eşi Dr. Leila Kutlu ile Kazakistan’da arkeolojik kazılara katılmakta olan Doç. Dr. Kutlu’nun İslam Öncesi Türk Sanatı ve Tarihi üzerine birçok kitap, makale ve bildirilerden oluşan yayınları bulunmaktadır.
Yozgat Türk Ocağı başkanlarımızdan Yozgat Lisesi 1977- -80 yılları içerisinde edebiyat hocam Necati Şahin’de konferansın kısa değerlendirmesini yaptı.
Necati Şahin;
‘Mehmet Kutlu hocama bu güzel konferansı görsel olarak vermesinden dolayı teşekkür ediyorum. Kutluyorum. Türk kadınının Orta Asya’dan Anadolu’ya geçmişten günümüze kadar her konuda olduğu gibi sağlıktada yaptırdıkları darüşşifa ve şifahanelerle ,vakıflarla güzel hizmetleri dinlemek çok güzeldi. Size ve Türk Ocakları Yozgat şubesine konferansa katılanlara teşekkürlerimi Saygılarımı ,sunuyorum.”
Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata yaptığı değerlendirmesinde,
Gerçekleştirilen seminere katılan akademisyenlerden "İlgi çekici bilgilerin aktarıldığı bir buluşma oldu.
Bütün dünyada coğrafyamıza ilgi duyanların ve hatta ülkemiz insanında da, ‘Anadolu Medeniyetleri’ dendiğinde çoğu kez görünür olan ve ziyaret edilebilen antik yerler üzerinden bir algıyla Roma, Bizans ve daha önceki dönemlere dair konuştuğuna rastlarız. Doç. Dr. Mehmet Kutlu hocamız yakın çevreden; Kayseri, Sivas, Tokat ve Amasya özelinde günümüze ulaşan ve Selçuklu dönemine ait tıp kurumlarından örnekler üzerinde odaklandığı konuşmasında bununla yetinmeyip çok farklı yönleriyle ele alındığında şimdi bile faydalanılacak yönlerinin çok fazla olduğunu düşünmemiz gereken eserlerden bahsetti.
Bir kez daha anlıyoruz ki, kadim Anadolu Medeniyeti içerisinde Türklerin izleri çok derin ve zengindir." dedi.