Sempozyumun birinci günü sonunda, Hititler'in önemli bir kültür ve sanat merkezi olan; kazılarda Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemleri, Geç Frig Çağı, Eski Tunç Çağı, Geç Kalkolitik Çağ izlerini taşıyan buluntuların çıkarılmış olduğu Alacahöyük Ören Yeri ve Müzesi gezildi.
Konuklara Meslek Yüksekokulu yemekhanesinde akşam yemeği veren Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan, yöreyi tanıtıcı bilgiler de paylaştı. Ayrıca toplantının ikinci günü öğleden sonra ise Alaca Belediyesi tarafından Çorum'un Alaca ilçesinde, yöredeki ilgi çekici yerlerden olan Veli Çayırı'ndaki hayvanat bahçesine de gezi düzenlendi.
Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Songül Özüm katılımcılar için hem akademik hem sosyal açıdan unutulmaz deneyimler yaşandığının altını çizerek yanlarında olan yereldeki bütün kurum ve kuruluşlar ile iştirak edenlere teşekkür etti.

ÖZEL VE ÖZGÜN BİR TOPLANTI OLDU
Eğitimin farklı düzeylerinde ve özellikle kırsal bölgelerdeki okullarda yaptığı gönüllü çalışmalarıyla da tanınan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, sempozyum sonrası yaptığı değerlendirmesinde AÇAS’ın özel ve özgün bir toplantı olduğunu, geliştirilerek devam ettirilmesinde fayda olacağını ifade etti. Prof. Dr. Böyükata, “Türkiye’nin farklı yörelerinden gelerek Alaca’da tanışma fırsatı bulan özverili okul yöneticisi, öğretmen ve ebeveynleri gördüm. Mizacında var olanı açığa çıkartmış, ilgi ve merak ettikleri konularda doğru yönlendirilmeyi bekleyen pek çok çocuk var. Hemen hemen her köyde ve her okulda özel çabaya ihtiyaç var. Bulunduğu okul ve çevresinden öteyi tanıma fırsatını çocuk yaşta bulamayan pek çok güçlü potansiyele sahip çocuklarımız var. Eğitimde ihmalin bahanesi olamaz. Hitit Üniversitesi yönetimini, Alaca’daki yerel yöneticileri ve öğrencileri için yola koyulmuş öğretmenleri kutluyorum. Böylesi etkinlikler çoğaltılmalı ve devamlı hale getirilmelidir.” dedi.