Tarık Yılmaz
AK Parti'nin kaleleri-2
Nerede kalmıştık;
Yerköy ve Şefaatli’de AK Parti ve MHP’nin bir önceki yerel seçimlerde elde ettiği sonuçları hatırlatmış, neredeyse kafa kafaya bir seçim yaşandığını yazmıştık.
Aynı şekilde iktidar partisi AK Parti’nin yakın takipte olduğu ilçelere bakalım isterseniz.
Boğazlıyan.
Solun kalesi olarak bilinen bir ilçede AK Parti topyekun bir mücadele sonunda yorgun CHP’nin elinden belediyeyi almayı başardı ve karşılığında o dönemin başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan adeta ilçeye çıkarma yapmıştı.
O günün şartlarında AK Parti ve en yakın takipçisi CHP arasındaki fark neydi: 422 oy.
Bir ilçe için fena bir rakam değil, fakat bu kez Boğazlıyan’da yorgun bir AK Parti var.
Bu yorgunluğu yeni bir aday olan Gökhan Coşar’la gidermeye çalışacak.
Eğer Coşar, ilçede sadece sağda değil, solda birlik çağrısını da yaparsa AK Parti düzeni devam eder. Ki, AK Parti yanlış kararlar ve davranışları ile Boğazlıyanlı CHP’lilerin antipatisini kazandı. CHP’nin eli işte bu yüzden Boğazlıyan’da oldukça güçlü ve yarışı sonuna kadar sürdüreceğe benziyor. Ki adayı Ali Ayık da ilçede kabul gören isimlerden bir tanesi. CHP’nin işi kolay değil ancak imkansız da görünmüyor.
Burada MHP ne yapar? İşte tam da bu noktada ittifak gerçeği çıkıyor karşımıza. Acaba kendi adayına mı tam destek verir, yoksa AK Parti’ye kaymalar olur mu? Veya tam tersi bir önceki seçim AK Parti’ye giden oylar MHP’ye mi döner?
Boğazlıyan’da bu sorulara da doğru yanıtlar aramak ve bulmak gerekiyor!
Çayıralan.
AK Parti ve CHP’nin ön planda olduğu bir ilçe. Aradaki fark 380.
Az gibi görünse de Çayıralan ölçeğinde iyi rakam.
Burası da son dönemlerde sağ partilerin kontrolüne geçmiş solun kalesi olarak bilinen ilçelerden.
Peki Çayıralan’da CHP ne yapar?
AK Parti’nin çok iyi analiz yaptığını düşünüyorum, zira ilçe başkanı Arif Akpınar, genç ve dinamik bir isimdi.
Parti genel merkezi mevcut başkan Yasin Şahiner’de seçime dair bir ışık görmemiş olsaydı görevinden istifa eden ilçe başkanı göz ardı edilmezdi.
CHP’nin çok çalışması gerekiyor!
MHP’nin adayı usta siyasetçi Gıyası Başgül. İddiacı, sonuna kadar savaşan, kendine has fikirlere sahip bir aday. Ortaya koyacağı duruş MHP oylarını ya bir yerde toparlayıp AK Parti’ye giden kısmını keser, ya da tam tersi bir durum söz konusu olur.
Dikkat çeken ilçelerden bir tanesi Çekerek. AK Parti ve Demokrat Parti çıkıyor karşımıza.
Bu seçim Demokrat Parti olmayacak gibi. Mevcut belediye başkanı aday gösterilmedi. Bağımsız ya da BBP’den aday olacağı iddiaları kuvvetleniyor her geçen gün.
MHP bu seçim iddialı gibi fakat ilçede isimler nazarında partiler prim yapıyor.
Bir önceki seçim AK Parti ve en yakın rakibi Demokrat Parti arasındaki fark 1320. Çekerek için fevkalade önemli bir rakam.
Çekerek’te Eyüp Çakır’la yeni bir serüvene çıkan AK Parti’nin eli güçlü, hem rakamlar hem de aday kabul görmüş gibi görünüyor. İlçede Duran Özkan İYİ Parti’nin adayı olacak gibi. Sevilen bir sima.
MHP’nin adayı camianın ve kamuoyunun tanıdığı bir isim Mustafa Bal. Her iki isim de aynı tabana hitap ederse AK Parti farkı korur, Bedrettin Bozkurt’un olası adaylığı ile zarar verir mi, biraz daha zamana ihtiyaç var bu soruya yanıt vermek için.
İlçelerin her biri kendi içerisinde farklı bir dünya.
Seçim güne yaklaşırken hala belirsizlikler var. Aday gösterilmeyen belediye başkanları ya da ilçenin iktidar partisine mensup önemli isimlerinin adaylıkları AK Parti’yi, İYİ Parti’nin adayı MHP’yi ciddi anlamda etkileyebilir.
Kartlar hala tam anlamıyla masaya yatırılmadı.
O yüzden görüntüdeki füluluk seçime dair tahminlerde sağlıklı yorum yapmayı da engelliyor.
Sözü fazla uzatmadan bir de Akdağmadeni’ne, Anayasa Komisyonu Başkanı Sayın Bekir Bozdağ’ın ilçesine bakalım.
Devamı yarın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.