Şarbon
Ülkemizde etlerden bulaşan bir hastalık. Şimdi kimse dışardan et almıyor, korkuyor ya da dışardan yemek yemiyor.
Kurban Bayramın da kestiği etlerden tüketiyor et kesemeyen de tavuk yiyor. Geçenler de bir yazı okudum. Türkiye’nin Brezilya’dan ithal ettiği etler Santos limanından gelecekti. Gemiye 25 bin hayvan yüklendi. Brezilyalı hayvan hakları savunucuları mahkemeye başvurarak hayvanların insan dışı işkence şartlarında taşındığını söylediler. Geminin durdurulmasını istediler. Brezilya sabıkalıymış et konusunda. Daha önce bozuk et skandalı yaşanmış, kırmızı etlerin son kullanma tarihi geçtiği için etlerdeki kötü koku ve bozuk görüntüyü maskelemek için kanserojen madde kullanıyorlardı bunun üzerine ABD, Avrupa Birliği, Çin, Suudi Arabistan, Mısır Güney Kore et ithalatını durdurmuştu. Veteriner ve biyologlardan 12 kişilik ekip oluşturuldu. Bilirkişi heyet gemide inceleme yapıp rapor hazırladı. Türkiye’ye seyahat 17 gün sürecekti hayvanlar dar ortamda pis koşullarda tutuluyordu kendi dışkılarının içinde yaşıyorlardı. Zeminde idrar ve dışkı tabakası oluşmuştu, hayvanların yeminde bile dışkı vardı hayvanlar hastalanıyor bazıları ölüyordu. Bu ölümlerin izini silebilmek için gemideki öğütme makinasıyla denize atılıyordu.
Türkiye’nin Brezilya büyükelçiliği araya girdi durdurma kararının iptali için yüksek mahkemeye başvurdu. Geminin limandan ayrılmasına karar verildi gemi yola çıkarken Brezilya Ulusal Hayvanları Koruma ve Savunma Forumu üyeleri protesto gösterileri yaptı. Gemi 17 gün sonra Mersin Limanına geldi. Mersin’i o ağır bir koku kapladı. Bağımsız Hayvan Hakları İzleme Komitesi ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti geminin karantinaya alınmasını istediler. Uzman bir heyetin gemide inceleme yapmasına izin vermediler gazetecilerin de görüntü almasına. Mersin Barosu suç duyurusunda bulundu Nafile. TRT ucuz et diye haber yaptı ve şimdide şarbon diye dikkat çekiyorlar.
Okuduğum bundan daha fazlasıydı inanamadım Geçenlerde de İzmir Çeşme Limanına hayvan yüklü gemi yanaştı Çesmeliler yanaştırmıyor gemiyi. Medyada haber olarak yayınlanmadı tabi. Niye neden yapıyorsunuz amacınız toplu katliam mı insan sağlığı bu kadar değersiz mi yazık değil mi bu hayvanlara niye dışardan et bulgur pirinç alıyoruz ülkemiz tarım hayvancılık ülkesi değil mi?
Ve arılar…
Atom fizikçisi Albert Einstein arılar yeryüzünden kaybolduğu zaman insanoğlunun 4 yıl ömrü kalır demişti. Arılar olmazsa döllenme olmaz insan bitki hayvan olmaz 130 bin farklı bitkinin gelişip büyümesinde büyük rolleri var arıların ve yine dışardan getirdiğimiz tarım ilaçlarıyla onları öldürüyoruz. Doğayı iklimi her şeyi bozan biz insanoğluyuz mikrop gibi büyüyüp çoğalıyoruz. Yazıklar olsun. Her şeyi katlediyoruz mahvediyoruz yaşam alanlarımızı geleceğimizi yok ediyoruz. Kuş gribi deyip tavukları canlı canlı yaktınız bunun vebalini de ödeyemezsiniz. Dengeyi bozup keneleri çıkardınız bu sefer keneden öldü insanlar sofralarınız da ejder meyvesi yerken biz hangi yiyecekten kanser olacağız şarbon olacağız diye düşünüyoruz. Sahi nasıl bir şey ejder meyvesi tadı güzel mi neye benziyor!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.