Güzel şeyler üretebilirsiniz, sunmadığınız zaman kazanamazsınız.
Çok güzel bir sütlaç yapabilirsiniz bunu sunmadığınız zaman yapmış olduğunuz sütlacın hiçbir önemi kalmamıştır.
Çünkü belli bir süre sonra ya bozulacaktır, yâda tadı değişecektir.
Peki, o zaman sunun mu? Üretim mi?
Tabi ki ikisi de. Çünkü bunlar ayrılmaz veya ayrılamaz ikilidir.
Üretim satış için yapılır, satışın yapılabilmesi için mutlak surette sunum şarttır. Sunum içinde reklam olması gerekir.
Bazı markalar kullandıkları reklam yüzleri ile hatırlanırlar.
80 li yıllarda bir içecek firmasının “on yüz bin baloncuk yuttum” sloganı ile reklamını yaptığı gazoz satış rekorları kırmıştı.
Yine 80 yıllarda hiç tanınmayan bir kolonya firması reklam yüzü olarak kullandığı Müjde Ar sayesinde uzun bir süre gündemde kalmayı ve güzel satışlar yapmayı başarmıştı.
Yapmış olduğumuz alışverişlerde şikâyetçi olduğumuz veya memnun olduğumuz dönemler mutlaka olmuştur.
Mutlu olduğumuz alışverişler acaba uygun fiyata aldığımız için mi yoksa satış ve sunum becerisi mi? Bunu hiç düşünmüş müydünüz.
İstatiksel bir veri olarak söylemek istiyorum. Kurumları terk eden müşterilerin sadece %4 ü fiyat ile ilgili, personel tutum ve davranışından dolayı ise %68 i
İlginç bir veri değil mi?
İşte bu verilerde yazdıklarımı doğrular nitelikte.
En basitini şöyle de düşünmek mümkün. Hem başta verdiğimiz sütlaç örneğine de uygun olsun.
Evinize misafir gelecek ve siz süper yemekler hazırladınız. Öyle bir masa donattınız ki süperrrrr.
Misafiri masaya davet ettiniz. Fakat sizin surat sirke satar gibi. Peki, süper yemeklerin ve donattığınız süperrrr masanın sizce bir hükmü kalmış mıdır? Elbette ki kalmamıştır.
Tam tersini düşünmekte mümkün tabi ki. Belki faza bir şey hazırlama fırsatınız olmadı, ani bir misafir geldi. Acele bir şeyler yaptınız ve masayı hazırladınız. Davet şekliniz çok içten ve mükemmel olunca acele ile yapılan yemeklerin pek bir önem taşımadığı görülecektir.
Bizler dünyada misafiriz. Elbette iyi, güzel ve mutlaka zor anlarımız olacaktır. Zor anlarımızı güzelleştirmek bizim elimizde.
Ürettiğimizi satmak, yaptığımızı sunmak fazlaca zor olmasa gerek. Bunun için yapmamız gereken sadece içtenlik, samimiyet ve en önemlisi net olmak. Net olmak ve net kalmak temennisiyle hoş kalın hoşça kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.