Ahmet Sargın
Yeni Yerleşim Alanları Açılmalı
Çamlık Tepesi ile Nohutlu Tepesi arasına sıkışıp kalmış bir şehirde yaşıyoruz. Beton yığınları çoğaldı, ağaçlık, bahçelik alanlar yok edildi. Şehirde nefes alacak alan kalmadı. Bu durum şehrimizi sıkıcı, bunaltıcı hale getirdi. Bunun çözümü hobi bahçeleri kurmak ve yeni yerleşim alanları açmaktır.
Şehrin ufkunu açmak için iki önemli
Güzergah var. Biri Çalatlı- Sorgun istikameti, diğeri de Divanlı ve Topçu istikametidir. Diğer bir ifadeyle Hızlı Tren İstasyonu istikameti. Şehrin Sarıhacılı ve Cezaevi istikametinde gelişiminin mümkünatı zor gözüküyor.
En mantıklı gözüken ve en müsait olan alan Divanlı ve Topçu istikametidir. Üniversitemiz bu istikamette olup Hızlı Tren İstasyonu da aynı istikamettedir. Şehre yeni bir yerleşim alanı zorunlu hale geldiğine göre bir an önce planlamanın yapılması gerekir sanırım.
Bir çok ilde eski yerleşim alanları terkedilip yeni alanlar açılıyor. Hem de modern ve ferah yerleşim alanları. Şöyle bir değerlendirdiğiniz de Divanlı- Topçu istikametinin yerleşim alanı için oldukça müsait olduğunu görüyoruz. Gerçi tarım alanları ve tarlalar ağırlıkta ama yerleşim için de oldukça müsait alanlar. Çamlığın güney eteğinden başlayıp Kayseri yolu istikametinde devam eden geniş bir alan söz konusu...
Çalatlı- Sorgun istikameti düşünülemez mi? Elbette Mümkün ancak aradaki dağlık alanlar bu birleşime engel gözüküyor. Yeni Organize Sanayii ve fabrikalar içinse müsait alan. Yimpaşın bu bölgede fabrikaları vardı, bunlar çalışır hale getirilip yeni kurulacak işletmelerle bu bölge sanayi bölgesi olarak düşünülmelidir. Hava alanın da bu bölgede olması büyük bir avantajdır.
Şehir merkezinde eski binalar yıkılıp yeni binalar yapılıyor. Ancak yeşillik alanlar bahçeler- ağaçlar yok ediliyor, hızlı bir betonlaşma var. Bu durum da gelecek için oldukça sıkıcı hale gelecek, şehir merkezinde nefes almak zorlaşacak. Şimdilik müteahhit arkadaşlarımız bunu tercih ediyor ancak bağ ve bahçeler de yok ediliyor!
Hobi bahçeleri düşünülüyordu? Üniversiteye giden yolun üst kısmı iskan için düşünülmeli, alt kısmı ise ( Yolun altı- Ankara yoluna kadar olan kısım) Sarıhacılıya kadar olan bölümde hobi bahçeleri kurulabilir. Ayrıca bu alan bağ ve bahçelerle zenginleştirilip şehre güzellik katılmış olacaktır. Özel mülklerde teşvik edilir, ya da kamulaştırılıp alan bağlık bahçelik alan olarak düzenlenebilir.
Divanlı- Topçu istikameti yeni yerleşim birimi olarak uygulanacak olursa ikinci bir Yozgat yerleşimi açılmış olacaktır. Modern ve düzenli bir planlama yapılırsa bu alanda yeni bir şehir(Yeni bir Yozgat) kurmak mümkündür. İşte o zaman düşündüğümüz raylı sistem devreye girecek iki şehri ulaşımla hızlı bir şekilde birleştirmiş olacağız öyle değil mi dostlar? Planlamanın şimdiden yapılması sanırım şehrin ufkunu açmış olacak diye düşünüyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.