Monşer: Size bir de ben soru sorayım. Osmanlı Selçuklu atalarınızla Selçuklu ve Osmanlı döneminde Dünya literatürüne; İslam, Türk- İslam literatürüne (ilimi literatürüne) geçmiş kaç eser; kaç ilim adamı var? Sorumu yanlış algılamayınız; bu sorunun tek smacı sorunumuzun ne olduğu smacına dönüktür.
Odgurmuş: Bizde her durum ve her olay için gelişmiş ya da oluşturulmuş bir yanlış mantık var. “Bizde hiç bir şey yok.” Hatta “bizden adam olmaz” düşüncesi.
Batı karşısında “kendisi olmayan”, “aşağılık duygusuna kapılmış” ezik aydınımıza göre “bizde hiç bir şey yok.”
Olaya batı penceresinden ve bize dayatılan eğitim ve kitaplar penceresinden bakacak olursak yine “bizde kayda değer ilim-fikir adamı ve mucit yok.”
Monşer: Bu batıcı, halkından kopuk, tarihinden, düşünce dünyasından bihaber ezik Aydın-okumuşlar dediğiniz insanlar sadece solda ve bizim dışımızda mı var.
Bu soru son derece samimi, bu gün içinde bulunduğumuz temel meselemizin tedbirine dönüktü.
Siz her fırsatta referans gösterdiğiniz büyük ilim adamlarımızı (mesajla Rahmetli Erol Güngör hocanın) eserlerini özümseyerek tekrar okuyun.
Odgurmuş: Bizim aydınlar arasında genel olarak bir kanaat vardır.
“Türk düşünce hayatında önemli bir şey yoktur” denir.
“Eğer olsaydı buna dayalı olarak eserler olurdu” denir. Kurulan bu olumsuz cümleye karşılık biz de şöyle bir cümle kurabiliriz.
“Eğer bir insan bir dağın eteğinde durup dağın zirvesini göremezse ‘dağ yoktur’ diyebilir, fakat dağ yok olmaz.”
“Eğer insan dağa sırtını dönmüşse elbette dağı göremez. Dağı göremedi diye de o dağ yok olmaz.”
Tıpkı bu cümlede olduğu gibi; Bir insan kendi tarihine, kendi düşüncesine ve kendi birikimine sırtını dönmüşse elbette arkasındaki dağ gibi birikimi görme imkânı yoktur. Kendi değerlerini bilmeyen bir aydın için söyleyecek fazla bir söz yoktur.
“İnsanlık tarihinin en az 7-8 yüz yıllık bir dönemine hükmetmiş bir milletin, Hindistan’ın, Çin’in Orta Asya’nın, Afrika ve Avrupa’nın kaderi üzerinde etkili olmuş bir topluluk olan Türklerin bir düşüncesi ve düşünce sistemi olmamış olabilir mi?”
Eğer böyle bir cümle kurarsanız, bilimsel bir yanlış yapmış olursunuz. Birçok şeyi siz bilmiyorsunuz diye o şeyler yok olmaz. Araştırmak, soruşturmak gerekir.