Ahmet Nazım Kafaoğlu
Hazırlayan : Doç. Dr. Ramis Karabulut
Kılıçali Bey madenden çekildikten üç gün sonra postacı Nazım kumandasındaki Çete madeni işgal etti.
Kaymakam Tahir İçöz’ü, şube reisi Ahmet Bey’i, Bahri Doğan’ı o zaman mal müdürü idi., Faik Kafaoğlu‘nu, kavas zade Salih Efendi derhal teyfik etti.
Madenin idari mesuliyetini Hürriyet ve itilaf fırkası mensubu, alay Müftülüğü‘nde mütahit Akça kışlalı Mustafa yeşile tevdi etti.
Mustafa yeşil zeki ve anlayışlı bir adamdı.
Postacı Nazım‘a ben bu vazifeyi eşkiyanın madeni terk etmesi şartıyla alırım dedi. Postacı çekildi ve kaymakam olarak madende kalan Mustafa efendi derhal hapishaneye vardı.
Yukarıda adı geçen merhum Tahir bey ve arkadaşlarına birer kefil verin de sizi bırakayım dedi. Rahmetlik Tahir Bey ve şube reisi bu teklifi reddettiler.
Bahri Doğan, Faik Kafaoğlu birer kefil vererek çıktılar.
Bahri Doğan tahliyesini müteakip Bahşayişhamit köyündeki akrabası Hasan AA yanına kaçtı. Faik Kafaoğlu da yayan Boğazlıyan yolunu tuttu ve yakayı bu suretle kurtarmış oldular.
Şimdi Yozgat’ta cereyan eden hadiselere Atf-ı nazar edelim:
Çapanoğulları’nın Yozgat’ı işgalini bundan evvelki yazılarında bildirmiştim.
Çapan oğulları Yozgat’a girdikten sonra kendilerine göre birer Ünvan aldılar.
Halife ordusu reisi evveli Edip bey, reisi Sani Mahmut Bey oldu. Çapanoğlu ailesinden başka yedek diğerine karşı muarız olan gruplardan bir takım zat da Çapan oğullarına katıldı.
Sabık belediye reislerinden Ahmet kılıçarslan, hafız Şahap zihni oğlu, Sadık Belediye Reislerinden ve eşref Tan hüsnü cerit, kaymakam mütahitlerinden kara hakkı, jandarma mütahitlerinden Katip Şevket Efendi, Çapan oğulları akrabalarından olan vasıf bey, kirişin Emina, karcı veysel ağa bu vazife aldılar.
İşgalden iki gün sonra 300 atlı bir müfreze ile Celalbey Sorgun, Boğazlıyan istikametine hareket etti.
30 atlı bir müfreze ile vasif beyzade Nihat, kadızade muhlis beyler Ürgüp, Avanos havalesi gitti.
Çapanoğulları’nın küçük kardeşi Halit Bey, ovaya 200 adlı ile hareket etti. Bu esnada Edip Bey Yozgat merkezinde kaldı.
Bakır Boğazı’nda Halit bey, Cemil Cahit bey kumandasındaki bir kuvveti perişan ederek iki topunu esir aldı. Bu haber Yozgat’a şapgraf makinelerle teksir ve ilan edildi.
Yine bu esnada Yozgat mutasarrıflığına bütün Yozgatlı tarafından çok sevilen müsin ve alim tanınan Mustafa remzi Efendi ki o zaman Yozgat katısı idi, getirildi.
Yine bu esnada Çayırözü Hacı Ömer Efendi 100 adlı ile Yozgat’a geldi altından inmeden şimdiki banka binasının önünde bir toplantı yapıldı.
Camiden Sancak kaldırıldı bir takım muhasip Halk tekbirlerle bu toplantıya katıldı.
Kursu kuruldu merhum kadı‘ya ki o zaman mutasarrıf ısrar edildi. Kadı ihtiyar olduğu için kürsüye çıkamadı.
Kucakladılar, kürsüye koydular meşhur fetvayı eline verdiler, oku dediler. Kadın 1.02 cümlesini okuduktan sonra okuyamayacağını beyan ederek kürsüden indi.
Kürsüye Tevfik kılıçarslan çıkarak fetvayı okudu. Bu Cihadi işaret edeyim ki bu toplantıya %5 Yozgatlı katılmadı. Merasimden sonra dağıldılar.
Yozgat işgalinden üç gün geçmişti ki Ankara’dan heyeti Nasiha olarak Süleyman Sırrı İçöz, rüstem azade Madenli Rıza Bey bu iki zat o zaman birinci büyük millet Meclisi azası idi. Yozgat’a gönderildi.
Bu iki mebus kasabanın kıyısında iki Çete tarafından yakalanıp vilayet dairesinin önüne getirildi yaylı durdu. Süleyman Sırrı Bey atladı yayladan aşağı indi Çapan oğulları nerede diye sordu.
Evlerinde olduklarını söyledik gittiler. Bir müddet sonra işgali müteakip Çapan oğulları tarafından kuvayi milliyeci diye tevkif edilenlerin yanlarına bu iki mebusu da soktular.